Yrityksemme evoluutio ja vaikutteet metalliteollisuudesta

Yrityksemme juuret juontavat vahvaan yrittäjähenkeen allekirjoittaneen suvussa, joten tämä tarina saa alkunsa jostain 50- luvun Lappeenrannasta ja metalliteollisuudesta.

 

Historia

50- 60 luvulla yrittäjyytemme esikuvat veljekset Erkki ja Veikko Rautiainen työskentelivät osittain Lappeenrannan moottori nimisessä yrityksessä ja myöhemmin kokonaan Mekanisoitu Valu nimisissä metallivalimoyritykessä. Alalla oli paljon kysyntää ja suurimpia asiakkaita olivat sellu- ja paperiteollisuus. Paikallisesti suurin asiakas oli Kaukaan paperitehtaat. Mekanisoidun valun sekä Rautiaisen veljesten Erkin ja Veikon intressit eivät lopulta enää kohdanneet ja vuonna 1964 perustettiin Saimaan Valu Ay. Saimaan Valu jäi lappeenrannan satamaan ja Mekanisoitu valu muutti joutsenoon sekä muutti nimensä Mekava Oy:ki. Mekavan intresseihin kuului seostetut raudat kuten piirauta, kromirauta sekä terässeokset. Saimaan Valu halusi keskittyä valuraudan ja pronssin valamiseen joiden volyymit olivat edelleen tasaisen korkeat.

 

Rutolan tukinsiirtolaitos

 

Uusi aikakausi

Saimaan valu jatkoi toimintaansa voitokkaasti ja kelkkaan hyppäsi Veikko Rautiaisen poika, Pekka Rautiainen. Saimaan Valu vähensi kysynnän vähennyttyä valuraudan tuotantoa ja lisäsi pronssivalujen volyymia. Mukaan otettiin myös muita pehmeämpiä metalleja kuten messinkiseokset ja lyijy. Saimaan Valu toimi pitkään vanhassa kasarmin huolto- ja korjaamorakennuksessa lappeenrannan satamassa ja rakennus myös julistettiin suojelukohteeksi. Lopulta kaupunki sekä museovirasto halusi kiinteistön haltuunsa jotta se voidaan entisöidä ja sen kuntoa voidaan hallita. Samoihin aikoihin, kun kiinteistöstä luovuttiin, tapahtui sukupolven vaihdos. Pekka Rautiaisesta tuli Saimaan Valun yrittäjä ja omistaja.

 

Nuijamies

Saimaan Valulle rakennettiin teollisuustilat Lemin kuntaan, kuukanniemeen juvolan teollisuusalueelle. Valimotoiminta jatkui jossain määrin valuraudan, mutta pääosin pronssien, messingin ja lyijyn valamisen merkeissä. Yrittäjä Pekka Rautiainen kiinnostui teollisuus- ja monikäyttörakennusten rakentamisesta ja rakensi yritykselle uudet toimitilat samalle teollisuusalueelle. Valimotoiminta jatkui näissäkin tiloissa vain joitain vuosia ja rakentaminen sai taas jatkoa. Samalle teollisuusalueelle rakennettiin multifunktionaalinen halli, johon tuli valimon lisäksi myös autokorjaamotoimintaa sekä pieni manuaalikoneistamo.

Vuonna 2005 minä, allekirjoittanut Jesse-Pekka Rautiainen ryhdyin Saimaan Valun yhtiömieheksi. Aktiivisemmin olin mukana multifunktionaalisen hallin toiminnassa. Siinä puuhattiin pronssi, messinki ja lyijyvaluja. Korjattiin autoja ja koneita sekä rakennettiin ja remontoitiin. Oman tieni kulkijana menin kuitenkin hakemaan oppia em. Mekava Oy:sta. Olin mekavassa manuaalikoneistajana muutaman vuoden ja perustin sivutoimisen monialayrityksen nimeltä T:mi Jeratec.

 

Pronssilaakeri

Oman tieni kulkijana päätin muuttaa helsinkiin. Pääsin Trukkien lisälaitteita valmistavaan yritykseen teollisen hiojan työtehtäviin. Olin hiojana vuoden verran ja järjestelimme sopimukset uusiksi niin, että voisin tehdä työni alihankkijana urakkahinnoittelulla. Aktivoiduin yrittäjänä ja ryhdyin päätoimiseksi yrittäjäksi T:mi Jeratecin nimellä. Toimintamme kasvoi pian, palkkasin veljeni Kalle Rautiaisen työntekijäksi ja saimme asiakkaiksi tämän ensimmäisen asiakkaan lisäksi Konekarjut Oy:n, Mekava Oy:n ja Saimaan Valun jossa olin myös yhtiömiehenä.

Toiminnan kasvaessa suositeltiin osakeyhtiön perustamista. Joulukuussa 2017 ajoin toiminimen T:mi Jeratec alas ja ryhdyin perustamaan osakeyhtiötä. Nimeksi valikoitui pitkällisen harkinnan jälkeen Xtremist Oy. Nimi kuvaa meidän äärimmäisen voimakasta halua kehittyä, kasvaa, oppia ja kehittää uutta.

Nykypäivä

Nykypäivänä meillä on kourallinen erittäin tärkeitä yhteistyökumppaneita, joita arvostamme ja jotka mahdollistavat toiminnan kehittämisen sekä kasvun.

Katse eteenpäin. Yrityksellämme on tällä hetkellä itseni lisäksi kolme työntekijää, joista yksi on osa-aikainen talousassistentti. Osaamista löytyy mm.

 • Kone- ja metallialalta, erityisesti manuaalikoneistuksesta.
 • Hydrauliikka-alalta, puolivalmistekokoonpano ja osanvalmistus.
 • valimoteollisuudesta, kaavaus, yleisimmät seokset, sulatus
 • rakennusteollisuudesta, alakattorakentaminen, sisäseinät, talonrakennus
 • teollisuuden automaatioalalta, robotiikka, prosessit
 • taloushallinnosta ja talousjuridiikasta

Yrityksemme Xtremist Oy perustaa lähitulevaisuudessa multifunktionaalisen teollisuustuotantolaitoksen. Valtavirrasta poiketen tulemme tarjoamaan myös yksittäisiä kappaleita sekä pieniä sarjoja toisin kuin muut, joilla kauppa kuihtuu jo cnc- ohjelman hintaan. Aiomme siis käyttää myös manuaalisia työstökoneita ja tarjota niillä tehtävää työtä niin kauan kuin kysyntää on olemassa. Manuaalikoneiden lisäksi aiomme panostaa myös CNC- sorvaamiseen, jyrsimiseen sekä työstörobotiikkaan.

4 kommenttia artikkeliin “Yrityksemme evoluutio ja vaikutteet metalliteollisuudesta

 1. Hei!
  Linnoituksen Satamatie 15:ssä toimii nykyisin MIelen Melodiat -niminen yritys. Se on kiinnostunut rakennuksen historiasta, ja minä kirjoitan siitä pientä tarinaa. Tietojen saaminen on osoittautunut pikkuisen hankalaksi, mutta jotain toki löytyy.
  Osaatko kertoa, minä vuonna Saimaan valu tuli rakennukseen ja milloin lähti pois? Tietojeni mukaan ennen Saimaan valua rakennuksessa oli autokorjaamo – osaatko siitä kertoa tarkemmin?
  Voisiko rakennuksen Saimaan valun ajasta kysellä joltain ihmiseltä tarkemmin?
  En mitään isoa historia-teosta ole tekemässä, mutta Mielen Melioiden käyttöön olisi kiva saada tietoa rakennuksen aiemmista. yrityksistä.
  Yst. terveisin,
  Antti Rinkinen
  Rinkisen jutut

  1. Hei Antti!

   Ennen Saimaan Valua tiloissa toimi Mekanisoitu Valu, nykyiseltä nimeltään Mekava Oy. Mekava aloitti tiloissa ihan 60- luvun alussa, olisikohan ollut 62 tai jotain. Mekanisoitu valu jakaantui vuonna 1964 Mekavaksi ja Saimaan Valuksi. Mekava oli Satamatie 15-17 kiinteistöjen kaupungin puoleisessa rakennuksessa ja Saimaan Valu kaupungista katsottuna jälkimmäisessä rakennuksessa. Mekava muutti kiinteistöstä joskus 60- luvun loppupuolella Joutsenoon Valimontie 1:seen, nykyisen paloaseman viereen. Saimaan valu jäi tiloihin vuokralaiseksi ja saimaan valu muutti Juvolan teollisuusalueelle kuukanniemeen vuonna 1995. Tilat olivat siis Mekanisoidun valun > Mekavan ja Saimaan valun käytössä arviolta 1962 -1995. Ennen 1962 Vuotta tiloissa toimi Lappeenrannan Moottori niminen yritys, josta meillä ei ole niin paljoa tietoa. Tiedämme vain, että Lappeenrannan moottorissa tehtiin myös metallivalutöitä ja osa moottorin työntekijöistä tekikin yhteistyötä myöhemmin Mekavan ja Saimaan valunkin kanssa.

   Mekavan edellinen toimitusjohtaja Hannu Salo on kirjoittanut historiikin Mekanisoidun valun (Mekavan) vaiheista, joka ulottuu aina Lappeenrannan Moottorin ajoilta nykypäivään. Historiikissa pitäisi olla kronologisesti esiteltynä yritysten historiaa ja tilojen käyttöä myös sataman ajoilta. Hannu myös tunsi Lappeenrannan Moottorin henkilöstöä joten häneltä kannattaa kysyä. Hän varmasti auttaa mielellään.

   Voin toimittaa sähköpostitse lisätietoja ja yhteystietoja.

   Ystävällisin terveisin: Yrittäjä/Omistaja Jesse-Pekka Rautiainen

 2. Hei,
  Mekanisoitu Valu Oy on perustettu jo v. 1955 isäni Osmo Heinosen ryhtyessä yrittäjäksi, kunnes yritys myytiin v. 1959 isäni siirryttyä Paraisten Kalkkivuori Oy:n palvelukseen.

  T: Arto Heinonen

  1. Kiitos tiedosta, Kiva tietää Mekavan Saimaan Valun historiasta uutta ja täydentävää tietoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *