Blog

Hyvinvointiin liittyvät tuotteet nyt verkkokaupassa

Hyvinvointiin liittyvät tuotteet nyt verkkokaupassa

Yrityksemme on perustanut uuden hyvinvointiin keskittyvän verkkokaupan nimeltä vauvaari.fi. Verkkokauppamme tarjoaa apuvälineitä, terveyden -ja hyvinvoinnin tuotteita sekä tuotteita hyvän elämän tueksi.

Vauvaari.fi verkkokauppa perustettiin ajatuksesta, että jokaisella pitäisi olla mahdollisuus itsenäiseen ja voimavaraiseen elämään. Tunne itsenäisyydestä ja pärjäämisestä on voimaannuttava kokemus, joka vahvistaa itsetuntoa ja toimintakykyä. Joskus kokemus pärjäämisestä voi olla pienestä kiinni. Haluamme tarjota asiakkaillemme ideoita ja laadukkaita tuotteita voimavaraisen ja itsenäisen elämän tueksi.

Tarjoamme tuotteita vauvasta vaariin hyvän elämän, terveyden ja hyvinvoinnin tueksi. Meillä on monipuolinen kattaus erilaisia apuvälineitä toimintakykyisemmän elämän saavuttamiseksi, kasvava valikoima lastentarvikkeita, sekä monenlaisia varusteita niin hyvinvointiin, ulkoiluun, kuin harrastuksiinkin kaiken ikäisille. Kuuntelemme asiakkaitamme ja olemme kiinnostuneita asiakkaidemme tarpeista. Päivitämme valikoimaamme jatkuvasti vastaamaan parhaiten asiakkaidemme tarpeita.

Tutustu verkkokauppaamme osoitteessa https://vauvaari.fi

Pronssivalu perinteisin menetelmin, tuotteena saapasrenki

Klassikkotuote, saapasrenki ja sen valmistaminen valamalla

Esittelemme seuraavaksi perinnetuotteemme, joka on pronssinen saapasrenki. Esittelemme myös saapasrengin valmistamisen pääpiireittäin. Saapasrengin, kuten muidenkin valutuotteiden valmistaminen edellyttää, että tuotteesta on jonkinlainen malli. Malli on useimmiten mallinveistäjän tai kuvanveistäjän puu, savi, kipsi tai metallimalli joka on tarkoitus monistaa. Myös valmiita tuotteita voidaan kopioida tekemällä kappaleesta valumuotti, mutta kappaleiden lopputulos voi vaihdella. Valumallissa on yleensä huomioitu päästöpinnat ja leikkausrajat, joita valmiissa kappaleissa ei ole enää hahmotettavissa. Kyseisen saapasrengin malli on veistetty Lappeenrantalaisen mallinveistäjän toimesta 1980- luvulla.

Sokea pohja

Muotin valmistus

Olemme tehneet valmiiksi ns. sokean pohjan, jota vasten teemme prosessin nopeuttamiseksi aina ensimmäisen puoliskon muotista. Mallit asetellaan sokeaan pohjaan ja mallit sekä pohja puuteroidaan siihen tarkoitetulla irrotusaineella. Irrotusaineen levittämisen jälkeen pohjan päälle asetetaan toinen kehä. Kun kehä on paikallaan, voidaan ryhtyä täyttämään muottia mustalla valuhiekalla, johon on lisätty bentoniittia jonka jälkeen siivilöity huolella.

Sokea pohja, mallit ja kehä
Luhtireijät

Kun muotti on täytetty ja tiivistetty kunnolla, niin silloin muottiin painellaan piikillä ns. luhtireikiä. Luhtireikien on tarkoitus päästää valukaasut muotista ulos, kun raaka metalliseos kaadetaan sisälle. Ilman luhtireikiä mallin sisälle jäisi ilmatasku ja raaka-aine ei menisi kunnolla mallin uloimpiin osiin. Kappale jäisi vajaaksi ja tuote ei olisi käyttökelpoinen.

Muotin kääntäminen ja toisen puolen kaavaaminen

Seuraavassa vaiheessa muotti käännetään ympäri. Tässä vaiheessa otetaan ns. sokea pohja pois ja ryhdytään valmistelemaan muotin yläpuolta. Muotin yläpuoleen tulee valukanavat, joista sula raaka-aine kaadetaan sisään.

Muotin alapuoli
Muotin yläpuolen täyttö

Muotin yläpuoli

Muotin yläpuolta varten alapuoliskon päälle laitetaan kehä ohjaustappien kanssa kohdilleen. Tämän jälkeen muotti puuteroidaan taas irrotusaineella, jota käytettiin myös sokean pohjan ja muotin alapuolen välissä aikaisemmassa vaiheessa. Valukanavaksi asetellaan pyöreäksi sorvattu puutappi. Muottiin tehdään nauloista ripustuksia vahvikkeeksi, ettei muotti hajoa, kun puoliskot irrotetaan toisistaan. Puoliskot siis joudutaan irrottamaan vielä toisistaan muotin sisäosien viimeistelyä varten. Muotti täytetään ja tiivistetään hyvin. Puutappi nostetaan kohtisuorasti pois ja valukanavan suu pyöristetään muottilusikalla. Muotin yläpuoliskoonkin painellaan luhtireikiä valukaasujen takia.

Valukanava
Valukanava

Muotin avaus

Muotti avataan ja mallit irrotetaan muotinpuolikkaasta. Muotit viimeistellään muottilusikalla. Kaikki epämääräinen hiekka, joka voi irrota valuvaiheessa poistetaan ja muotin sisällä olevia muotoja pyöristellään. Lisäksi muottiin painellaan helposti lohkeaviin kohtiin pieniä muottinauloja vahvikkeeksi.

Mallin yläpuoli

Viimeistely ja sulkeminen

Kun muotin sisäosat on viimeistelty, kaivetaan vielä muotin ja valukanavan välille kanavat. Tämän jälkeen puhalletaan paineilmalla ylimääräiset hiekat pois. Tämän jälkeen muottiin suihkutetaan kiinneaine, jotta muotti saa tarvittavan lujuuden. Muottia voidaan tässä vaiheessa kuumentaa hieman kosaanilla, jotta ylimääräinen kosteus saadaan pois. Kun muottiin on levitetty kiinneaine, voidaan vielä muotti maalata peitosteella. Peitoste tekee muotin pintaan tasaisen samettisen kerroksen, joka parantaa lopputuotteen pinnanlaatua. Peitosteen levittämisen jälkeen poltetaan vielä kevyesti kaasuliekillä peitosteen sisältämä alkoholi pois. Nyt muotti on siisti, tiivis, luja ja valua vaille valmis. Muotti suljetaan ja ryhdytään valmistelemaan valua.

Malli on viimeistelty

Sulattaminen ja valaminen

Käytämme toistaiseksi polttoöljykäyttöistä sulatusuunia, mutta olemme siirtymässä sähkökäyttöiseen uuniin. Uunin sisään asetetaan grafiittiupokas ja raaka-aine ladataan upokkaan sisään. Raaka-aineet eivät mahdu kerralla kokonaan upokkaaseen, joten raaka-ainetta lisäillään sitä mukaa kun aine sulaa. Kun raaka-aine on kunnolla sulanut, sekaan lisätään fosforia juoksemisen varmistamiseksi ja pinnasta poistetaan kuona siihen tarkoitetulla kummarilla.

 

Valaminen

Kun sula raaka-aine alkaa olemaan riittävän kuumaa, ryhdytään valmistelemaan kaatamista. Valamisen kannalta pronssi on suhteellisen tarkka raaka-aine valulämpötilan suhteen. Mikäli sula aine on liian kuumaa, se palaa. Raaka-aineesta höyrystyy valamisen kannalta oleellisia komponentteja pois ja valu voi epäonnistua. Liian viileä sula taas ei juokse muottiin hyvin ja valukappale voi jäädä vajaaksi. Valulämpötilan toteamiseksi on varmasti taulukoita ja lämpömittareita olemassa, mutta luotamme vuosikymmenien ammatti-intuitioon. Kun raaka-aine on valulämpöistä, upokas nostetaan upokaspihdeillä kaatovälineeseen ja kaadetaan aine muotteihin. Kaatamisessa tarvitsee joko kaksi ihmistä tai nostoapuvälineen.

Sulaa pronssia
Sulaa pronssia
Avaamisen jälkeen

Avaus ja puhdistus

Kun muotti on vähän jäähtynyt, voidaan se avata. Avaamiseen voi käyttää apuna esimerkiksi vasaraa, talttaa, ja teräsharjaa. Kun valukappaleet on irrotettu muotista, katkaistaan kappaleista valusarvet. Valusarvien katkaisun jälkeen voidaan kappaleet viimeistellä. Viimeistelyyn voi käyttää kulmahiomakonetta ja esimerkiksi dremeliä. Pinnanlaatua voi vielä parantaa esimerkiksi naulahakkurilla, hiekkapuhalluksella tai metallikuulapuhalluksella. Kun tuote on viimeistelty, se lakataan

Saapasrenki

Kuva valmiista saapasrengistä

Lyijylekan valmistaminen valamalla teräskokilliin.

Lyijylekan valmistus

 

Lyijylekan valmistus alkaa kokillin valmistuksesta. Kokilli on teräksinen valumuotti jota voidaan käyttää vain pehmeiden metallien valamisessa matalamman sulamispisteen vuoksi. Kokillin voi valmistaa teräsakselista sorvaamalla. Kokillissa tulee olla ainankin ohjauspinnat, jotta puolikkaat pysyvät keskeisesti yhdessä. Kokillin sisäpintaan tulee sorvata päästöä joitain asteita, jotta leka on irroitettavissa valamisen jälkeen.

Kokillinpuolikkaat

Ohjurit ja seisontatuet

Kokillien koneistuksen jälkeen kokilliin hitsataan ohjuri lekan vartta varten sekä seisontatuet, joiden avulla kokilli pysyy vaaka-asennossa valun aikana.

Varren valmistus

Lekan varsi valmistetaan putkesta, tavallinen teräksinen vesijohtoputki käy varsimateriaaliksi hyvin, raaka-aine tulee olla jotain mustaa terästä joka on hyvin hitsattavissa. Seuraava teräslaatu sopii hyvin. S 195 T EN 10255, St 33 DIN 2440. Varsi pyölletään kärkisorvilla.

Varren päähän porataan reikä, ja reikään lyödään lukitustappi. Lukitustappi hitsataan kiinni varteen. Lukitustappi lisää lekan luotettavuutta. Näin varmistetaan, että lekan pää ei irtoa käytössä varresta.

Varren karhentaminen
Valmis karhennettu varsi

Valu

Seuraavaksi sulatetaan lyijy sulatusuunissa. Käytössämme on vastusuuni sekä polttoöljykäyttöinen lieskauuni. Pyrimme käyttämään vastusuunia sen ekologisuuden vuoksi. Vastusuunin käyttäminen on myös edullisempaa. Polttoöljykäyttöisellä uunilla prosessi on hieman nopeampi, mutta se ei silti kompensoi sähköuunin edullisuutta. Ennen valua kokilli kuumennetaan kaasuliekillä. Liian suuret lämpötilaerot saattavat vaikuttaa lopputuotteen laatuun.

Kaataminen

Lekan varsi asetetaan kokillin ohjuria vasten esimerkiksi lukkopihdeillä. Varren pää ei saa mennä kokillin pohjaan asti, koska lyijy ei virtaa muuten vapaasti kokillin sisälle. Puoliskot kiinnitetään yhteen puristimella. Muotti asetetaan pystyasentoon. Sula lyijy kaadetaan lekan putkivarren läpi kokilliin sisään. Valun annetaan jäähtyä muutamia minuutteja ennen avaamista

Valu ja irrotus

Valmis!

Nyt lyijyleka on viimeistelyä vaille valmis, leka viimeistellään poistamalla purseet taltalla ja siloittelemalla mahdolliset särmät tai epätasaisuudet viilalla.

Huomioitavaa:

 • Lyijylekan valmistuksessa käytettävä kaasuja suodattavaa hengityssuojainta
 • Lyijylekaa ja muita lyijytuotteita käsitellään aina suojakäsinein
 • Lyijylekan kanssa työskennellessä käytettävä aina asianmukaisia suojaimia kuten suojalaseja ja suojakäsineitä
 • Älä luovuta lyijylekaa muiden kuin ammattihenkilöiden käyttöön.
 • Ei lasten ulottuville
 • Lyijy on neurotoksiini ja voi myös heikentää lisääntymiskykyä.

Tilattavissa verkkokaupastamme:

https://www.xtremist.fi/kauppa

Myynnissä vain yrityksille.

Yrityksemme evoluutio ja vaikutteet metalliteollisuudesta

Yrityksemme juuret juontavat vahvaan yrittäjähenkeen allekirjoittaneen suvussa, joten tämä tarina saa alkunsa jostain 50- luvun Lappeenrannasta ja metalliteollisuudesta.

 

Historia

50- 60 luvulla yrittäjyytemme esikuvat veljekset Erkki ja Veikko Rautiainen työskentelivät osittain Lappeenrannan moottori nimisessä yrityksessä ja myöhemmin kokonaan Mekanisoitu Valu nimisissä metallivalimoyritykessä. Alalla oli paljon kysyntää ja suurimpia asiakkaita olivat sellu- ja paperiteollisuus. Paikallisesti suurin asiakas oli Kaukaan paperitehtaat. Mekanisoidun valun sekä Rautiaisen veljesten Erkin ja Veikon intressit eivät lopulta enää kohdanneet ja vuonna 1964 perustettiin Saimaan Valu Ay. Saimaan Valu jäi lappeenrannan satamaan ja Mekanisoitu valu muutti joutsenoon sekä muutti nimensä Mekava Oy:ki. Mekavan intresseihin kuului seostetut raudat kuten piirauta, kromirauta sekä terässeokset. Saimaan Valu halusi keskittyä valuraudan ja pronssin valamiseen joiden volyymit olivat edelleen tasaisen korkeat.

 

Rutolan tukinsiirtolaitos

 

Uusi aikakausi

Saimaan valu jatkoi toimintaansa voitokkaasti ja kelkkaan hyppäsi Veikko Rautiaisen poika, Pekka Rautiainen. Saimaan Valu vähensi kysynnän vähennyttyä valuraudan tuotantoa ja lisäsi pronssivalujen volyymia. Mukaan otettiin myös muita pehmeämpiä metalleja kuten messinkiseokset ja lyijy. Saimaan Valu toimi pitkään vanhassa kasarmin huolto- ja korjaamorakennuksessa lappeenrannan satamassa ja rakennus myös julistettiin suojelukohteeksi. Lopulta kaupunki sekä museovirasto halusi kiinteistön haltuunsa jotta se voidaan entisöidä ja sen kuntoa voidaan hallita. Samoihin aikoihin, kun kiinteistöstä luovuttiin, tapahtui sukupolven vaihdos. Pekka Rautiaisesta tuli Saimaan Valun yrittäjä ja omistaja.

 

Nuijamies

Saimaan Valulle rakennettiin teollisuustilat Lemin kuntaan, kuukanniemeen juvolan teollisuusalueelle. Valimotoiminta jatkui jossain määrin valuraudan, mutta pääosin pronssien, messingin ja lyijyn valamisen merkeissä. Yrittäjä Pekka Rautiainen kiinnostui teollisuus- ja monikäyttörakennusten rakentamisesta ja rakensi yritykselle uudet toimitilat samalle teollisuusalueelle. Valimotoiminta jatkui näissäkin tiloissa vain joitain vuosia ja rakentaminen sai taas jatkoa. Samalle teollisuusalueelle rakennettiin multifunktionaalinen halli, johon tuli valimon lisäksi myös autokorjaamotoimintaa sekä pieni manuaalikoneistamo.

Vuonna 2005 minä, allekirjoittanut Jesse-Pekka Rautiainen ryhdyin Saimaan Valun yhtiömieheksi. Aktiivisemmin olin mukana multifunktionaalisen hallin toiminnassa. Siinä puuhattiin pronssi, messinki ja lyijyvaluja. Korjattiin autoja ja koneita sekä rakennettiin ja remontoitiin. Oman tieni kulkijana menin kuitenkin hakemaan oppia em. Mekava Oy:sta. Olin mekavassa manuaalikoneistajana muutaman vuoden ja perustin sivutoimisen monialayrityksen nimeltä T:mi Jeratec.

 

Pronssilaakeri

Oman tieni kulkijana päätin muuttaa helsinkiin. Pääsin Trukkien lisälaitteita valmistavaan yritykseen teollisen hiojan työtehtäviin. Olin hiojana vuoden verran ja järjestelimme sopimukset uusiksi niin, että voisin tehdä työni alihankkijana urakkahinnoittelulla. Aktivoiduin yrittäjänä ja ryhdyin päätoimiseksi yrittäjäksi T:mi Jeratecin nimellä. Toimintamme kasvoi pian, palkkasin veljeni Kalle Rautiaisen työntekijäksi ja saimme asiakkaiksi tämän ensimmäisen asiakkaan lisäksi Konekarjut Oy:n, Mekava Oy:n ja Saimaan Valun jossa olin myös yhtiömiehenä.

Toiminnan kasvaessa suositeltiin osakeyhtiön perustamista. Joulukuussa 2017 ajoin toiminimen T:mi Jeratec alas ja ryhdyin perustamaan osakeyhtiötä. Nimeksi valikoitui pitkällisen harkinnan jälkeen Xtremist Oy. Nimi kuvaa meidän äärimmäisen voimakasta halua kehittyä, kasvaa, oppia ja kehittää uutta.

Nykypäivä

Nykypäivänä meillä on kourallinen erittäin tärkeitä yhteistyökumppaneita, joita arvostamme ja jotka mahdollistavat toiminnan kehittämisen sekä kasvun.

Katse eteenpäin. Yrityksellämme on tällä hetkellä itseni lisäksi kolme työntekijää, joista yksi on osa-aikainen talousassistentti. Osaamista löytyy mm.

 • Kone- ja metallialalta, erityisesti manuaalikoneistuksesta.
 • Hydrauliikka-alalta, puolivalmistekokoonpano ja osanvalmistus.
 • valimoteollisuudesta, kaavaus, yleisimmät seokset, sulatus
 • rakennusteollisuudesta, alakattorakentaminen, sisäseinät, talonrakennus
 • teollisuuden automaatioalalta, robotiikka, prosessit
 • taloushallinnosta ja talousjuridiikasta

Yrityksemme Xtremist Oy perustaa lähitulevaisuudessa multifunktionaalisen teollisuustuotantolaitoksen. Valtavirrasta poiketen tulemme tarjoamaan myös yksittäisiä kappaleita sekä pieniä sarjoja toisin kuin muut, joilla kauppa kuihtuu jo cnc- ohjelman hintaan. Aiomme siis käyttää myös manuaalisia työstökoneita ja tarjota niillä tehtävää työtä niin kauan kuin kysyntää on olemassa. Manuaalikoneiden lisäksi aiomme panostaa myös CNC- sorvaamiseen, jyrsimiseen sekä työstörobotiikkaan.