Lyijylekan valmistaminen valamalla teräskokilliin.

Lyijylekan valmistus

Lyijylekan valmistus alkaa kokillin valmistuksesta. Kokilli on teräksinen valumuotti jota voidaan käyttää vain pehmeiden metallien valamisessa matalamman sulamispisteen vuoksi. Kokillin voi valmistaa teräsakselista sorvaamalla. Kokillissa tulee olla ainankin ohjauspinnat, jotta puolikkaat pysyvät keskeisesti yhdessä. Kokillin sisäpintaan tulee sorvata päästöä joitain asteita, jotta leka on irroitettavissa valamisen jälkeen.

Ohjurit ja seisontatuet

Kokillien koneistuksen jälkeen kokilliin hitsataan ohjuri lekan vartta varten sekä seisontatuet, joiden avulla kokilli pysyy vaaka-asennossa valun aikana.

Varren valmistus

Lekan varsi valmistetaan putkesta, tavallinen teräksinen vesijohtoputki käy varsimateriaaliksi hyvin, raaka-aine tulee olla jotain mustaa terästä joka on hyvin hitsattavissa. Seuraava teräslaatu sopii hyvin. S 195 T EN 10255, St 33 DIN 2440. Varsi pyölletään kärkisorvilla.

Varren päähän porataan reikä, ja reikään lyödään lukitustappi. Lukitustappi hitsataan kiinni varteen. Lukitustappi lisää lekan luotettavuutta. Näin varmistetaan, että lekan pää ei irtoa käytössä varresta.

Valu

Seuraavaksi sulatetaan lyijy sulatusuunissa. Käytössämme on vastusuuni sekä polttoöljykäyttöinen lieskauuni. Pyrimme käyttämään vastusuunia sen ekologisuuden vuoksi. Vastusuunin käyttäminen on myös edullisempaa. Polttoöljykäyttöisellä uunilla prosessi on hieman nopeampi, mutta se ei silti kompensoi sähköuunin edullisuutta. Ennen valua kokilli kuumennetaan kaasuliekillä. Liian suuret lämpötilaerot saattavat vaikuttaa lopputuotteen laatuun.

Kaataminen

Lekan varsi asetetaan kokillin ohjuria vasten esimerkiksi lukkopihdeillä. Varren pää ei saa mennä kokillin pohjaan asti, koska lyijy ei virtaa muuten vapaasti kokillin sisälle. Puoliskot kiinnitetään yhteen puristimella. Muotti asetetaan pystyasentoon. Sula lyijy kaadetaan lekan putkivarren läpi kokilliin sisään. Valun annetaan jäähtyä muutamia minuutteja ennen avaamista

Valmis!

Nyt lyijyleka on viimeistelyä vaille valmis, leka viimeistellään poistamalla purseet taltalla ja siloittelemalla mahdolliset särmät tai epätasaisuudet viilalla.

Huomioitavaa:

  • Lyijylekan valmistuksessa käytettävä kaasuja suodattavaa hengityssuojainta
  • Lyijylekaa ja muita lyijytuotteita käsitellään aina suojakäsinein
  • Lyijylekan kanssa työskennellessä käytettävä aina asianmukaisia suojaimia kuten suojalaseja ja suojakäsineitä
  • Älä luovuta lyijylekaa muiden kuin ammattihenkilöiden käyttöön.
  • Ei lasten ulottuville
  • Lyijy on neurotoksiini ja voi myös heikentää lisääntymiskykyä.

Tilattavissa verkkokaupastamme:

https://www.xtremist.fi/kauppa

Myynnissä vain yrityksille.